Search
  • Elina U.

LUKUVINKKI ULKOMAILLE MUUTTAVILLE PERHEILLE: ABROADLAND. EXPERIENCES OF FAMILY LIFE ABROAD

Kirjoitin vuodenvaihteessa Suomen lomallani siitä, miten vähän olin löytänyt hyödyllistä ulkomaille muuttoon valmistelevaa kirjallisuutta. Sellaista oikeasti konkreettista ja samaistuttavaa, josta löytyisi käytännön neuvoja ja uusia näkökulmia. Silloin sain vinkin Abroadland. Experiences of Family Life Abroad –nimisestä kirjasta, jonka on kirjoittanut suomalaissyntyinen Helena Jalanka. Matkustin tammikuussa takaisin Kiinaan Amazonista tilaamani kirja matkalaukussa, mutta vasta nyt saatuani gradun valmiiksi olen ehtinyt tarttua teokseen.


Heti esittelyosiosta tulee ilmi, että Helena Jalanka todella tietää mistä kirjoittaa, sillä hän on asunut perheensä kanssa Suomen lisäksi neljässä eri maassa. Teos on yhdistelmä kirjoittajan omia kokemuksia, asiantuntijoiden kommentteja, hauskoja sarjakuvia sekä ulkomailla elämiseen liittyviä mietelauseita ja lainauksia. Kelasin mielessäni aikaa taaksepäin syksyyn 2015 ja mietin, että tämä olisi ollut juuri sellainen käytännön opas, jonka olisin silloin mielelläni lukenut. Jopa sen kiireisen kahden kuukauden Yhdysvaltoihin muuton varoitusajan alla. Asiat etenivät silloin niin nopeasti, että löysimme nelihenkisen perheemme lentokentältä jo ennen kuin ehdimme todella prosessoida tapahtumia, mistään expat-valmennuksista nyt puhumattakaan. Tässä kirjassa tulee mielestäni hyvin selkeästi esiin ulkomaille muuton (alkuun ehkä pelottavakin) kokonaisvaltaisuus, vierauden tunne ja perimmäinen kaiken alusta aloittaminen. Juuri näihin tunteisiin kirja vastaa esimerkiksi hauskoilla ja samaistuttavilla kuvituksillaan, jotka käsittelevät mm. kodeiksi muutettuja hotellihuoneita ja monitulkintaisia viisumilappuja. Suosikkipriirrokseni taitaa olla kuva umpiväsyneenä muuttoa valmistelevasta äidistä, joka vannoo, ettei milloinkaan enää muuta ulkomaille lyhyellä varoitusajalla, mutta muuttaa silti. Ja mikä tärkeintä: nuo kuvitukset ja kertomukset tuovat lohdun siitä, että kaikki päähän putkahtelevat ajatukset eivät ole suinkaan vain yksinäisen ”mitä tästä vielä tulee” –paniikin sanelemia, vaan suorastaan universaaleja ja niin monien muidenkin kokemia. Niin ja teoksessa on mukana huumoria, minkä merkitystä ei voi mielestäni ulkomaille muuttaessa kylliksi korostaa. Olisinpa lukenut tällaisen kirjan silloin syksyllä 2015, niin en ehkä olisi kokenut oloani aivan yhtä hämmentyneen yksinäiseksi.


Kirjan lämmihenkinen takakansi esittelee teoksen seuraavasti:Teoksessa lähestytään ulkomaille muuttoa monesta erilaisesta näkökulmasta, jotka ovat kirjoitettu erityisesti lapsiperheet huomioiden. Kirja alkaa aivan muuton ensiaskelista käsitellen mm. kodin valintaa, uuden kielen opettelua sekä päiväkotien ja koulujen etsimistä. Teos syvenee muuton edetessä pohtien esimerkiksi ”ulkomaalaisen” leiman kantamista ja kulttuurien välissä olemista, vain muutaman kohdan mainitakseni.


Pidin paljon näistä teoksen sisältämistä pohdintaosuuksista, joita seuraa vinkkiosiot, kuten ”10 tips on how to adapt and feel good in your new home” tai ”10 tips for a successful visit to your passport country”. Ehkä kirjan parhaita vinkkejä ovat mielestäni henkisen tilan jättäminen myös yllätyksille (sillä niitä expat-elämään ja elämään yleensäkin mahtuu, eikä kaikki mene aina käsikirjoituksen mukaan) sekä omien arvojen läpikäyminen ja tunnistaminen ennen muuttoa. Suosikkini oli myös kotimaan lomia koskeva kohta ”Know why the visit to your passport country is not (usually) called a holiday”. No, kaikki ulkomailla perheineen asuvat tietävät, kuinka lomamoodissa usein tiukkaan aikataulutetut ja odotuksilla ladatut lomat saattavat todellisuudessa mennä, varsinkin jos kotimaassa ei ole enää omaa kotia.@abroadland löytyy myös Instagramista


Suosittelen kirjaa erityisesti ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttaville tai miksei vasta muuttoa suunnittelevillekin. Tai heille, jotka ovat jo muuttaneet. Itse asiassa vinkkasinkin tästä kirjasta Bermudalle muuttoa tekeville ystävillemme muun vinkkilistani päätteeksi. Henkinen valmistautuminen muuttoon on tärkeää, ja mielestäni tämä kirja tuo tervetulleita näkökulmia ulkomailla asumiseen raikkaassa paketissa. Ja lisäpisteitä toki siitä, että tämän on kirjoittanut toinen ulkosuomalainen äiti – hienoa Helena Jalanka!


Helena Jalanka 2018: Abroadland. Experiences of Family Life Abroad. Iso-Britania: Springtime Books.


Kurkkaa myös: www.abroadland.com

122 views0 comments

Recent Posts

See All

KOTONA